Emotie eten

“Toen ik uit mijn werk thuiskwam, was er niemand. Het huis was leeg, ik voelde me alleen. Ik maakte iets te eten voor mijzelf klaar: een gezonde maaltijd met verse groente, aardappelen en een stukje vlees. Ik was wel verzadigd maar miste toch nog iets. Ik besloot wat ijs te nemen. Een maaltijd is niet compleet zonder toetje, vind ik. Ik nam daarna nog een beetje en voor ik er erg in had, lepelde ik de hele bak leeg. Ik dacht alleen maar hoe lekker zoet het ijs was, hoe fijn het was om het te eten, hoe prettig het voelde.
Dit gaat wel vaker zo als ik alleen ben. Ik neem mij altijd voor om het niet meer zo te doen en gezonder te gaan eten. Maar op het moment zelf is het alsof ik dat helemaal niet meer weet.”

Bepaalde emoties kunnen een behoefte aan troost en warmte veroorzaken. Eenzaamheid, angst of verdriet, maar ook de kleine ergernisjes van alledag. Eten lijkt in dergelijke gevallen dit verlangen te bevredigen. Eten gebeurt dan om de emotie te dempen, om het nare gevoel weg te krijgen. Ook bij verveling kan eten een aantrekkelijke oplossing lijken: het leidt af en geeft direct een prettiger gevoel. Het vult de leegte. Eten om een prettig gevoel te krijgen of juist om nare gevoelens te verdrijven, wordt ook wel emotie-eten genoemd. Dit kan een probleem worden als er te vaak naar eten wordt gegrepen om met vervelende emoties om te kunnen gaan. Meestal is het iets dat zich sluipenderwijs, over een lange periode heeft ontwikkeld. En bijna altijd is het een onbewust proces: het lijkt wel alsof die plotselinge honger iedere keer zomaar uit de lucht komt vallen.

Doel

Op den duur helpt een dieet de emotie-eter niet omdat emotiehonger moeilijk is te weerstaan. De oplossing ligt in het onderzoeken hoe u op een andere manier met uw emoties om kunt gaan. Bewustwording is een eerste stap. Daarna volgen veranderingen in denken en gedrag.

Werkwijze

Volwassenen of jongeren vanaf zestien jaar die meer willen weten over zijn of haar eetgedrag, of al besloten hebben hier aan te werken, kunnen zich aanmelden. Ook is de behandeling geschikt als men terugval in eetproblemen wil voorkomen.

Voor meer informatie over de kosten verwijzen wij naar de pagina kosten en vergoeding.